Van de pot gerukt (22-4-2016)

 

Wat als de wc-juffrouw vraagt of ze even in je onderbroek mag kijken? Dat zal ze waarschijnlijk niet doen, maar sinds kort mag ze je in North-Carolina wel naar je geboortecertificaat vragen.

In North-Carolina is onlangs de anti-LGBT*-wet aangenomen – inmiddels bekend als de wc-wet – die bepaalt dat transgenders alleen een openbare wc mogen bezoeken die bestemd is voor het geslacht dat vermeld is op hun geboortecertificaat. De stad Charlotte had kort daarvoor ondernemers verboden om transgenders te discrimineren, maar dergelijke verboden  zijn door de wet onmogelijk gemaakt, evenals de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen discriminatie van transgenders, bijvoorbeeld op de werkvloer.

Ik generaliseer niet graag, maar is dit niet typerend voor de puriteinse, intolerante, rechtse zuidelijke Amerikanen. Die heimelijk het liefst de segregatie weer zouden willen invoeren. Voorstanders van de wet gebruiken het immer populaire argument van de veiligheid. De vrouwen op de vrouwen-wc zouden zich onveilig voelen als een vrouw die als man geboren is bij hen naar de wc gaat. Twijfelachtig op zijn minst. Maar zouden ze zich dan wel veilig voelen als er een man binnenloopt, met zijn geboortecertificaat op zak waarin staat dat hij als vrouw geboren is?

Het deed mij denken aan de stenigings-scene uit de satirische film The life of Brian van Monty Python. Waar mannelijke acteurs vrouwen spelen, die verkleed als man – onder het slaken van hoge kreetjes – mee  willen doen aan een steniging. Maar dat is voorbehouden aan mannen, dus onder het strenge oog van Hogepriester John Cleese, gaan de vrouwen met lage stem roepen en joelen. Ook in het overwegend protestants-christelijke North-Carolina heeft men geen moeite met opportunisme uit naam van het geloof. Met een totaal gebrek aan tolerantie voor iedereen die anders is, hebben de fundamentalisten vast ergens een bijbeltekst opgedoken die deze onverholen discriminatie van een kleine en toch al kwetsbare groep medemensen rechtvaardigt.

Bruce Springsteen annuleerde uit protest zijn concert in North-Carolina en op CNN wordt ook fel gediscussieerd. Gelukkig zijn er nog mensen die nadenken. De wet is echter aangenomen met een grote meerderheid van stemmen, dus blijkbaar zijn de volksvertegenwoordigers overtuigd van de steun van hun achterban.

Na het zien van een vurig pleidooi op CNN ten faveure van de omstreden wet, vraag ik mij af of de dames en heren wetgevers in North Carolina wel weten wat een transgender is. Zij spreken over de bewuste keuzes en over vrouwen die overduidelijk mannen zijn. Is het niet een groot misverstand? Zouden ze niet eigenlijk travestieten bedoelen?

 

(*Anti Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender rights law)