9 april

Vandaag wordt mijn man Tup geopereerd aan zijn oog. Hij krijgt een nieuwe lens (staaroperatie) én een nieuw hoornvlies.

Geeft dit hem een nieuwe, heldere kijk op het leven? Dat is natuurlijk de vraag. Heb je nieuwe ogen nodig om een nieuwe kijk te krijgen? Of om de dingen helder te zien? Niet echt denk ik. Ik weet zelfs niet of het helpt. Wel natuurlijk om letterlijk helder te zien. Maar in overdrachtelijke zin? Misschien is het gevolg van zo’n ingrijpende operatie wel, dat je bepaalde zaken in een ander daglicht gaat zien. Leert relativeren.

Zo’n gebeurtenis is voor veel mensen een moment om zich te realiseren wat de waardevolle dingen zijn in hun leven. Maar dat kan, en moet, je natuurlijk altijd doen. Het bevreemdt mij altijd een beetje dat mensen op heel tragische momenten tegen elkaar zeggen “zo zie je maar, je  moet genieten van het leven”. Doen die mensen dat dan ook? Of zeggen ze het en gaan dan door zoals van tevoren; gehaast, leuke dingen uitstellen, plannen maken voor later?

Ik ben nu leuke dingen aan het doen. En ga nu weer stoppen en mijn arme man ophalen.