Wat voor lekkers is er te maken?

unnamed

Echte Amerikaanse ‘chewy’ chocolate chip cookies

Voor 18 grote koekjes, totale tijd circa 45 minuten, baktijd circa 15 minuten

 Ingredienten
  • 300 gram tarwebloem
  • ½ theelepel (tl) zuiveringszout*
  • ½ tl zout
  • 170 gram boter, gesmolten en afgekoeld tot handwarm
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 groot ei plus 1 eidooier
  • 2 tl vanille extract
  • 200 – 300 gram chocolate chips**
Bereiding
  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg bakpapier op twee bakplaten of vet ze in met nonstick spray.
  • Meng bloem, zuiveringszout, en zout met een garde in een kom.
  • In een andere kom mix je de gesmolten boter en de suikers tot ze goed gemengd zijn, met de hand of electrische mixer. Klop er het ei, de dooier en de vanille door tot het goed gemengd is.
  • Mix het bloemmengsel erdoor op lage snelheid tot het gemengd is. Niet overmixen, daardoor krijg je platte, taaie koekjes. Roer de chocolate chips erdoor.
  • Maak met een ijsschep balletjes. Als je die niet hebt, vorm dan met de hand balletjes die iets groter zijn dan een golfbal. Breek het balletje doormidden en duw de twee helften, met de ruwe kant naar boven, tegen elkaar. Zo krijg je de craquelé op de koekjes. Duw de twee helften voorzichtig weer in een ronde vorm, zonder de bovenkant glad te maken.
  • Leg de deegballetjes op de bakplaten, ongeveer 6 cm uit elkaar.
  • Bak de koekjes ongeveer 15 tot 18 minuten, roteer halverwege de bakplaten. De koekjes zijn gaar als de buitenrand lichtbruin kleurt en hard begint te worden maar de binnenkant nog zacht is. Niet te lang laten bakken.
  • En nu het moeilijkste deel: laat de koekjes afkoelen op de bakplaten. Gebruik een spatel om ze eraf te halen. Smullen maar, ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn.
  • * zuiveringszout koop je bij drogist of apotheek
  • **chocolate chips zijn moeilijk te vinden. De Makro verkoopt ze van Callebaut, zeer goede kwaliteit. Je kan ook chocolade in stukjes hakken. Melk, puur of wit naar smaak. Je kan stukjes noot toevoegen of caramelbrokjes.
  • Voor een “volwassen” koekje, strooi je wat grof zeezout over de koekjes voor het bakken.
  • Voor een luchtiger koekje gebruik je (een deel) havermeel. (gemalen havermout).

 witlof

Witlofsoep

Benodigdheden voor 1,5 liter (6 borden)
  • 3 grote stronken witlof
  • 20 gram boter
  • 250 ml room
  • 1,25 lt water
  • 3 bouillonblokjes (Maggi tuinkruiden)
Bereiding

Verwijder de harten uit de witlof en snij de witlof in fijne reepjes.

Fruit de witlof in de boter in een grote pan.

Wanneer de witlof glazig is, voeg de room toe en roer alles door. Breng het aan de kook.

Voeg het water en de bouillonblokjes toe en breng het geheel aan de kook. Laat het op een zacht vuur 5 minuten doorkoken en pureer alles met een staafmixer.

pompoen

Culinaire pompoensoep

Benodigdheden voor 1,5 liter (6 borden)
  • 500 gram pompoenblokjes (vers of diepvries AH) (eventueel een deel pastinaakblokjes)
  • 20 gram boter
  • 125 ml crème fraîche
  • 1,5 lt water
  • 4 bouillonblokjes (Maggi tuinkruiden)
  • Rasp en sap van 1 citroen
  • (voor een pittige soep voeg je een geperst teentje knoflook en een snuifje cayennepeper toe)
  • Fruit de pompoenstukjes in de boter tot ze een zacht zijn.
Bereiding

Voeg de crème fraîche toe en roer met een houten lepel tot de room gesmolten is. Voeg de geraspte citroenschil toe.

Voeg het water en de bouillonblokjes toe en breng het geheel aan de kook. Laat het op een zacht vuur 5 minuten doorkoken en pureer alles met een staafmixer. Voeg het citroensap toe en roer door.

One thought on “Wat voor lekkers is er te maken?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

by Natasja Jansen-Lutz